Blog Prost…

…Jurnalul filosofului prost

Pagini de Istorie- Azi – Revolutia Franceza

Spre sfarsitul sec. al 18-lea societatea franceza a trecut printr’o situatie de criza determinata de mentinere vechiului sistem feudal. Potrivit acestuia starile 1 si 2(regalitatea si guvernul) aveau privilegii politice si reprezentau doar o mica parte din populatie, in timp ce starea a 3a(burghezia) majoritara, detinea puterea economica.

Regele Ludovic al 16-lea a incercat sa guverneze fara aprobarea Adunarii Starilor Generale, astfel incat a determinat revolta populatiei. In vara anului 1789 regele a convocat  Adunarea pentru a aproba noi impozite, prilej cu care reprezentantii starii a3a s’au retras si s’au organizat separat intr’o adunare nationala devenita constitutionala. Populatia Parisului s’a revoltat cu aceasta ocazie si au daramat inchisoare Bastilia. Regele a fost capturat, judecat si condamnat, iar conducerea tarii a fost preluata de o conventie nationala care va sta la baza unor cluburi revolutionare. Cele mai importante au fost gruparea  Iacobinilor care au fost radicali si cea a girondinilor mai moderati in actiunile lor.

Pe 26 august 1789 a fost elaborata Declaratia Universala a Drepturilor Omului si totodata au fost emise desfiintarea privilegiilor si impartirea pamantului nobililor emigranti. ( aici fac o paranteza, pt ca vreau sa accentuez ca asta e intampla in urma cu 220 de ani. In urma cu 220 pe teritoriul romaniei erau turci, austrieci, si noi, romanii ii cam pupam in cur ca sa avem de unde manca. Ei bine francezii elaborau Declaratia Universala a Drepturilor Omului, sa tineti minte).

In acest context intern armatele austriece si prusace au invadat teritoriul Frantei pentru a impiedica raspandirea idealurilor revolutionare. Odata cu executarea regelui s’a format o coalitie anti-franceza ( Anglia si Spania ) care spera sa obtina spiritul taranilor revoltati si sa puna capat revolutiei.

Iacobinii s’au impus in Conventie si au instaurat o adevarata teroare revolutionara prin care sperau sa restabileasca ordinea interna si sa elibereze teritoriul national. In cursul acestori confruntari se remarca tineri ofiteri printre care si celebrul Napoleon Bonaparte considerat continuatorul revolutiei franceze. El a preluat conducerea statului restaurand consulatul, iar prin politica de expansiune taretoriala a transformat Franta in imperiu. 2 decembrie 1804 Napoleon se proclama Imparatul Frantei.

Pe scurt: Revolutia franceza marcheaza in istoria acesteia trecerea la epoca moderna. Ideile liberale şi naţionale propăvăduite de Revoluţia franceză s-au răspândit în toată Europa, având ca efect intensificarea luptei naţiunilor asuprite împotriva dominaţiei străine. Revoluţia franceză completează şirul marilor revoluţii ale epocii moderne, fiind precedată de Revoluţia engleză şi Revoluţia americană.

De retinut: 26 august 1789 este elaborata Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Se remarca Napoleon Bonaparte ( considerat  poate cel mai mare lider din istoria Frantei).

Surse: Wikipedia , caietul de istorie :D.

Un răspuns la „Pagini de Istorie- Azi – Revolutia Franceza

  1. Pingback:Pagini de istorie – Sfanta Alianta « Blog Prost…

Lasă un comentariu