Blog Prost…

…Jurnalul filosofului prost

Pagini de istorie – Sfanta Alianta

La inceputul secolului 19, odata cu incetarea razboaielor napoleoniene Europa trece printr’o perioada importanta din punct de vedere al dezvoltarii relatiilor internationale. In 1815 este convocat Congresul de la Viena, in scopul restabilirii echilibrului european. Pe aceasta baza, marii lideri ai Europei se intalnesc cu dorinta de a restaura ordinea conservatoare d’inainte de Revolutia Franceza.Principalele hotarari ce au stat la baza congresului au fost conceptele de restauratie si legitimism. Astfel Marile Puteri ale vremii ( Anglia, Austria, Prusia si Rusia) realizeaza o intelegere prin care se revine la idealurile feudale de absolutism, aceste mari puteri detinand controlul a ceea ce se petrece pe „Batranul Continent”. Prin constrangerea Frantei, care este marea victima a acestor intelegeri, aspectul hartii Europei cat si privilegiile fiecarei natiuni sunt hotarate pe deplin in favoarea statelor ce au avut de suferit in urma razboaielor lui Napoleon Bonaparte. Astfel pe parcursul convocarilor principalele hotarari sunt:

 • Revenirea Frantei la Granitele din 1792
 • Recunoasterea statutului de Mare Putere maritima si coloniala al Angliei
 • Rusia primea o parte din Ducatul Varsoviei si i se recunostea stapanirea asupra Basarabiei si Finlandei
 • Austria ocupa o parte din Nordul Penisulei Italice
 • Cele 39 de Principate Germane s’au reunit intr’o singura confederatie
 • Belgia si Olanda au format Regatul Tarilor de Jos

Cea mai importanta consecinta a Congresului de la Viena este crearea, la 26 septembrie 1815, coalitiei „Sfanta Alianta”, fomata din  principalele monarhii absolute ale continentului reprezentate de Austria, Prusia si Rusia. Sfanta Alianta se poate considera prima organizatie internationala a securitatii si pacii Europene, alianta promova ideile crestine, insa dupa aceasta masca se ascunde de fapt o adevarata dorinta a aliantei de a instaura o noua ordine mondiala. Pornit de la conceptul de o ” Noua Europa” a cancelarului austriac Mitternich, Sfanta Alianta doreste prin mentinerea asa-zisului echilibru, distrugerea oricarui gand de miscare revolutionara, fiind improtriva conceptelor ca democratia sau miscarile liberale. Ideile de dicatura si dominatie a pacii sunt oarecum desconspirate atunci cand Sfanta Alianta incearca sa se implice in politica Americii Latine, actiunile sale fiind stopate de Regatul Unit al Marii Britanii si de pozitia politica a presedintelui american James Monroe.

Pe scurt: Sfanta Alianta a fost coalitia infiintata in urma Congresului de la Viena ( 26 septembrie 1825) intre monarhiile absolutiste: Austria, Prusia si Rusia. Aceste mari puteri promoveaza ideile crestine, avand de fapt in vedere mentinerea pacii Europene si dizolvarea oricarei initiative revolutionare. Pe langa asta scopul oarecum ascuns al aliantei este tinerea sub observatie a Frantei si distrugerea oricarui ideal al ei de asi impune hagemonia asupra Europei. Sfanta Alianta va avea sa se destrame in urma neintelegerilor dintre Rusia si Austria si moartea imparatului Alexandru 1in 1825. Ideile promovate la Congresul de la Viena sunt reluate in discutie cu un secol mai tarziu, prin crearea pe rand a Legii Natiunilor si a Organizatiei Statelor Unite ( ONU ).

Reclame

9 răspunsuri la „Pagini de istorie – Sfanta Alianta

 1. Irina octombrie 29, 2009 la 18:47

  nu inteleg… ce-i cu lectia asta aici?:))

 2. Alex octombrie 29, 2009 la 19:38

  @ Irina
  Ma ajuta sa invat mai usor :)). Glumesc. Pur si simplu scriu despre evenimente istorice importante :D. Sa nu te astepti sa scriu tot ce ne predaa la scoala si pe blog 😀

 3. bianca noiembrie 4, 2009 la 18:31

  ms am avut nevoie de ce ai scris u aici:*

 4. Ethanol noiembrie 23, 2009 la 19:02

  Wow. Merci enorm. m.ai salvat:D

 5. cris ianuarie 30, 2010 la 18:33

  e sooper dar mai explicit poti gasi in cartea de istorie cl7 editura stiinta2002

 6. daddy:) aprilie 14, 2010 la 16:56

  ms mult! m-ai ajutat mult enorm cu referatu asta!:X! 🙂

 7. anonim octombrie 10, 2011 la 16:05

  nus daca e bine ce copiez da macar am copiat deci .. 😀

 8. Vlad aprilie 7, 2013 la 18:41

  ms si din partea mea . E util : ) (y)

 9. Stefania ianuarie 9, 2014 la 14:44

  E foarte bun!Multumesc mult sper sa iau un 10!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: