Blog Prost…

…Jurnalul filosofului prost

All Hallow Even…

…sau Halloween forma prescurtata. Sarbatoarea precede Zilei tuturor Sfintilor, de unde si denumirea din engleaza veche: All Hallow Even. Desi pentru noi, romanii, sarbatoarea asta inseamna in special petreceri tematice, multe se ascund in spatele acestei sarbatori. Ce ma tot streseaza de la un timp la sarbatoarea din seara de 31 Octombrie, e ca a devenit un trend sa se faca petreceri si tot timpu’ se face mancatorie la televizor pe tema asta. Tot timpu’ noatea de Halloween e o noapte de groaza.

De fapt ce treaba are Romania cu sarbatoarea asta?  Pai nici o treaba, dar se pare ca la fel ca si alte natiuni, romanii au imprumutat sarbatoarea. Originara de fapt din Irlanda, Halloween’ul se sarbatoreste de regula si in SUA ( dupa cum bine stiti), Canada, Marea Britanie, Noua Zeelanda si Australia.200px-Jack-o'-Lantern_2003-10-31

Incununata de celebrul dovleac cioplit, care semnifica Lanterna lui Jack, sarbatoarea de Halloween este cunoscuta si dupa obiceiul de a merge la colindat, copii mergand la casele oamenilor deghizati in tot felu de personaje (vampiri, zane, mumii etc), cuvintele cheie fiind „Trick or treat?(” Ne dati ori, nu ne dati?”).  Copii par sa fie foarte fericiti in aceasta seara, pe langa dulciuri moca, Halloween’ul e considerata si o noapte a poznelor, cei ce refuza sa ofere dulciuri urmand sa fie victime ale unor farse.

In vechime se considera ca in seara de Halloween spiritele celor adormiti coborau pe Pamant pentru a aduce pagube si teroare. Locuitorii aprideau focuri, si faceau fel de fel de ritualuri pentru alungarea spiriterol rele.

In ziua de azi Halloween’ul inseamna mai mult petreceri. Plus ca mi se pare stupid ca noi, romanii, sa sarbatorim asa ceva, cum ar fi ca americanii sa sarbatoreasca ziua martisorului? Ciudat nu? Asa cred si eu.

Sursa foto wikipedia.

Mai multe detalii despre Halloween aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: