Blog Prost…

…Jurnalul filosofului prost

Oameni sau animale?

Stiti voi ca atunci cand unui om i se spune ca e animal se refera la faptu ca e prost, sau se comporta ca un animal efectiv, sau e nemanierat, sau fel de fel de alte cacaturi.  Da’ defapt, daca ne luam dupa biologie, treaba sta cam asa: Omul face parte din Regnul animal, Increngatura vertebratelor, clasa mamiferelor, familia primatelor, genul Homo, specia homo sapiens sapiens. Deci Regnul animal, deci oamenii sunt animale, cel putin asa se vede de’aici.

Cum contrazic invatatii biologia?

  • Pai ei zic ca oamenii difera de animale prin capacitatile intelectuale. Ok, de acord, majoritatea animalelor sunt „proste” ca sa zic asa, da’ in urma cu mult timp citeam undeva ca delfinul este cel mai intelgent mamifer, si cum oamenii sunt mamifere, deci mai inteligenti decat oamenii.
  • Altii zic ca, noi oaminii, avem personalitate, asamblu ala de caracteristici pe care animalele nu le au( temperament, aptitudini, caracter etc). OK, asta nu stiu daca se poate nega. Doar ca, noi, ca oameni, de unde avem de unde sa stim cum gandesc animalele, atata timp cat nu le intelegem. Deci atat timp cat nu le intelegem, nu ne putem  da seama daca fiecare amimal este unic sau nu din punct de vedere al „personalitatii” . Insa unii sustin ca unele animale prezinta afectivitate, dragoste si chestii de’astea. Ceea ce ne deosebeste mult de animale, este amprenta, care e unica pentru fiecare, dar iar imi amintesc ceva despre cimpanzei; si ei au amprenta unica. Totodata, diferenta genetica dinte om si cimpanzeu este de aprox 5%, nu prea mult nu?

Si totusi suntem oameni sau animale? ca totusi ceva ne deosebeste in mod special de restul animalelor. Si daca nu e inteligenta, personalitatea sau alte chestii, ce sa fie?

Parerea mea, oamenii sunt rai. RAI. Zicea si Cornel, oamenii sunt de cacat, sunt bulangii, nu sunt de incredere. Dar defapt sunt pur si simplu rai. Citisem odata un roman, de un autor, Stephen King. In romanu ala se sugera ca omul este rau, foarte rau in miezul sau. Si totusi acolo e alt gen de rautate, e un roman de fictiune nu merita sa intru mai mult asta ca nu are rost. Ok unde ramasesem; a, omul este rau, si tocmai ce unii cred ca ne face animale, tocmai asta ne face oameni, rautatea. Animalele, traiesc in echilibru cu restul naturii, supravietund toate speciile, fara sa se incurce prea mult unele pe altele. Ei si aici vine omul, el vrea sa stapaneasca tot, absolut tot, vrea sa aiba cat mai mult pamant ( apropo ca tocmai am terminat „Ion”), vrea sa stapaneasca si sa nu fie stapanit. Oamenii omoara din placere, nu sunt multe cazuri, dar sunt. Animalele omoara pentru supravietuire, pentru mancare, ei bine sunt oameni care omoara din placere, pentru simpla satisfactie personala. In ultima vreme ai putea spune ca mai degraba ai incredere intr’un caine decat intr’un om, deci nu prea mai poti sa folosesti expresia „om cainos”, doar daca vrei sa faci un compliment… Oamenii sunt egoisti, vor multe, dau putine, vor totul numa’ pentru ei etc etc.

Si totusi, suntem noi, oamenii, biologic animale, dar diferite de ele nu intr’un mod tocmai fericit. Voi sunteti mandri ca sunteti oameni? Pentru ca mi’e mi s’a cam acrit in ultimuti, m’am cam plictisit de tot raul din jurul meu. Acu’ nu ca as fi eu vreun iubitor de animale, doar ca, m’am cam saturat.

In final o intrebare: Suntem oameni sau animale?

P.S.  E o parere personala, venita mai din nimic, canctre totusi mi se pare plauzibila din unele pue de vedere. Evident sun si exceptii, care sa intareasca regula . Suntem oameni, trebuie sa ne mandrim cu asta si trebuie sa ne fie rusine de asta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: